Atelierul de Filmmaking Queer Voices, ediția a patra: Sesiunea de Pitching

Atelierul de Filmmaking Queer Voices, ediția a patra, pe lângă oportunitatea de a învăța chestii noi în producerea filmelor și de a explora identitatea queer prin diverse medii video, a oferit participantx șansa de a-și arăta scurtmetrajele și a-și povesti ideile într-o sesiune de pitching. „Umorul are un potențial enorm de a ne reconecta la idei noi, la noi circuite, dar și la noi înșine. Pentru intonație, pentru o perspectiva queer asupra propagandei sociale, pentru gândire elaborata, premiul «cel mai promițător proiect» este acordat lui Cristian Doroftei si Arturo de Ita pentru «They don‘t have much to SHOW, do they?» Considerăm că acest proiect își poate realiza la maximum potențialul într-o strânsă colaborare cu persoanele din comunitatea LGBTQIA+. Sa învățăm să râdem împreună!”, a deliberat juriul – Cat Jugravu Valentina Iusuphodjaev și Miguel Jelelaty. Cristian și Arturo au fost premiați, în cadrul Festivalului Internațional de Film Queer Voices, cu EUR 2.000 în servicii de producție și post-producție și au acum șansa să-și transforme scurtmetrajul într-un film ce, poate, îl vom vedea pe marile ecrane la marile festivaluri internaționale de film!

Vedeți și ideile celorlalte echipe:

Chirița en travesti, scenariu și regie de Carolina Buimestru și Natalia Andronachi

La premiera sa mondială din 1850, rolul Chiriței a fost jucat de către un actor bărbat. Deoarece rolul a fost din nou și din nou jucat de bărbați, piesa a devenit una dintre cele mai de succes performanțe teatrale pentru publicul din Moldova, precum și în școlile din țară.
De ce pare atât de „natural” ca băieții și bărbații să joace acest rol și ce ne povestește acest lucru despre relația dintre femenin și masculin în imaginația colectivă?

Alexandra, regie și scenariu de Alexandra Butenco

O istorie personală. Protagonista povestește despre traumele și experiențele de trecut, spunând cu încredere că ce nu te ucide mental și fizic, te face de o mie de ori mai puternicx.

Lorelei, scenariu și regie de Nicolae Galaju și Lorelei Grigoriță

Lorelei face parte din comunitatea LGBTQIA+ din Moldova. În acest scurtmetraj, ea povestește despre procesul de acceptare a orientării sale sexuale, relația cu părinții, prietenx și societatea, dar și despre pasiunea și viața de zi cu zi. Ea este în căutarea unui job în Moldova sau undeva peste hotare. După mai multe interviuri de angajare, ea primește o ofertă de muncă în Barcelona, ceea ce o forțează să ia o decizie importantă.

Cea de-a patra ediție a Festivalului Internațional de Film Queer Voices a fost organizată de A.O. Moldox și Cinema Queer Stockholm, cu suportul financiar al Institutului Suedez și al Oficiului Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în Moldova. Partenerx civicx – Coaliția Sectorului Cultural Independent din Republica Moldova, Cocoșul Roșu, Oberliht, Platzforma, Queerdos, Zpațiu. Partenerx media – #diez.md, Locals.md, Moldova.org, Newsmaker.md.