Peste 300 de persoane au explorat identitatea queer la cea de-a patra ediție de FIFQV

Cea de-a patra ediție a Festivalului Internațional de Film Queer Voices, ce a avut loc la Chișinău aproape două săptămâni în urmă, încă este unul dintre cele mai discutate subiecte de cinema în comunitatea queer din Moldova.

Motoul acestui an fusese „Pân’la nuntă o’s treacă”, o expresie tradițională, pe care părinții ne-o spun când ne lovim. Datorită acestui motou, totx cex implicatx în Festival, inclusiv oaspetx, au avut ocazia să exploreze (din nou) riscurile societății heteronormative, în care încă trăim, dar și cele mai dureroase întrebări care, mai devreme sau mai târziu, trebuie discutate în societatea moldovenească.

Festivalul a avut loc între 2-5 decembrie, cu o proiecție ante-festival a filmului „Madalena” de Madiano Marcheti pe 28 noiembrie 2021. Varietatea de evenimente și oportunități au adus mai aproape peste 300 de persoane, pentru a explora identitatea queer în cadrul unei ediții offline extraordinare. Cele șapte filme, aduse din toate colțurile lumii, celebrează cultura queer și oferă noi perspective pentru cex care încă explorează propria identitate și siguranță, dar și pentru aliatx comunității LGBTQIA+, care acum poate știu mai bine cum să lupte pentru drepturile comunității și cum să creeze un spațiu sigur, spiritual pentru ea. Întregul program de filme este aici.

O premieră pentru Festival și pentru Moldova au fost cele trei evenimente adiționale, organizate cu suportul Institutului Suedez și Oficiul Ambasadei Regatului Țărilor de Jos la Chișinău. A avut loc un concert cu trupa locală Murmur de izvar, un proiect de vibe-uri experimentale extrem de apreciat de tineretul local și entuziastx în muzică – hituri, precum „Jinu’ de casă” și „Saprochie” au fost cântate de întreaga sală.

Un alt eveniment important a fost performance-ul Queerdos ACTING UP „(ne)natural (in)vizibil queer”, un rezultat al sinergiei dintre ansamblului de performance-uri din Berlin – Queerdos, și FIFQV, care a fost întărit în cadrul unui atelier din vara anului 2021, la care au participat și tineret queer din Moldova. Premiera performance-ului a fost primită cu bine de public, mai ales că scenei locale de teatru îi lipsește contentul queer.

Ballroom Tryout Session, prima petrecere Ballroom din Moldova, a fost o experiență minunată pentru o varietate de oameni care și-au încercat abilitățile de Ballroom pe diverse categorii – Față, Walk, Dans și altele. Între 2-4 decembrie a avut loc primul Atelier de Ballroom, unde persoanele interesate au învățat mai multe despre cultura Ballroom, fashion și voguing, având ocazia să-și demonstreze abilitățile la petrecerea din 4 decembrie. Tutorx acestui workshop, DavidDave Solar din KikiHouse of Solar și Shayne Angels din KikiHouse of Angels, au fost și în juriul primului Ballroom Tryout Session.

Festivalul a culminat cu proiecția documentarelor queer, create de către participantx celui de-al patrulea Atelier de Filmmaking Queer Voices. Tutorul acestuia a fost regizorul cu renume și prietenul Festivalului Panagiotis Evangelidis. Trei dintre patru scurtmetraje create au participat la o sesiune de pitching, jurizată de persoane cu experiență în arta filmului – Miguel Jelelaty, actor și oaspete special al FIFQV, protagonist al documentarului hibrid „Lupta lui Miguel” de Eliane Raheb; Valentina Iusuphodjaev, Directoarea Centrului Național al Cinematografiei din Moldova; Cat Jugravu, actorx, perfomerx, Directorx al perfomance-ului „(ne)natural (in)vizibil queer. Premiul mare a fost acordat scurtmetrajului „They don’t have much to show, do they?”, de Cristian Doroftei și Arturo de Ita – o antologie de comedie horror. Filmul e sub forma unei emisiuni din trei segmente, cu un prezentator. Prima parte, întitulată „Cum indetificăm un homosexual?!” – un segment de propagandă, ce combină elemente de filmele de propagandă în stilul anilor ’20-’50. A doua istorie, „Bărbatul alb opresat”, este inspirată de articolele găsite pe site-urile de alt-dreapta și alte mișcări reacționare ce promovează discursul la ură. A treia istorie, întitulată „Ei sunt printre noi”, este un vox cu oameni reali din Chișinău, ce au fost rugați să răspundă o serie de întrebări despre comunitatea LGBTQIA+.

A fost o ediție specială, cu diverse evenimente pentru cex interesatx în cinematografia queer. Echipa FIFQV speră că oaspetx Festivalului și-au întărit viziunile pozitive despre comunitatea queer and și conținutul evenimentelor au oferit curaj celor, care încă-și explorează identitatea sau celor care vor să devină aliatx mai bunx.

Cea de-a patra ediție a Festivalului Internațional de Film Queer Voices a fost organizată de A.O. Moldox și Cinema Queer Stockholm, cu suportul financiar al Institutului Suedez și al Oficiului Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în Moldova. Partenerx civicx – Coaliția Sectorului Cultural Independent din Republica Moldova, Cocoșul Roșu, Oberliht, Platzforma, Queerdos, Zpațiu. Partenerx media – #diez.md, Locals.md, Moldova.org, Newsmaker.md.